Hoffmann en Powolny

In mei 1923 wordt de porseleinfirma opnieuw leven in geblazen, nu gevestigd in het Weense slot Augarten. Men neemt de oude tradities in acht, maar ook zoekt de organisatie nadrukkelijk toenadering met de eigentijdse kunstscène. Bekende kunstenaars uit de Wiener Werkstätte als Josef Hoffmann en Michael Powolny worden benaderd om voor de Wiener Porzellanmanufaktur Augarten - zoals de firma nu heet - te komen werken. Ze accepteren de uitnodiging graag en zetten hun beste beentje voor. Oogstrelend keramiek is het gevolg.

 

Marc Knook en Janneke Knook-Pilger

btn vooruit
naar volgende pagina:
btn home
achteruit

 

 

Bijzonder verfijnd zowel qua model als qua de onderglazuurdecoratie is 'Mythos'. Augarten verzucht in haar brochure dat het nog altijd het uiterste van haar porseleinmakers vergt om dit servies volgens Hoffmanns kwaliteitseisen te vervaardigen.

Augarten Wien:
theeservies 'Mythos' (1929)
Josef Hoffmann
foto: Arnold Pöschl, courtesy Augarten

Atlantis
Hoffmann-Melone
Josef Hoffmann
foto courtesy Augarten Wien
Augarten Wien:
mokkaservies 'Melonen',(1925),
Josef Hoffmann,
foto: Arnold Pöschl,
courtesy Augarten

Mythos
Hoffmann

Eigentijds én erfgoed

De firma Augarten bestaat nog steeds en behoort kwalitatief tot de voorhoede van de porseleinmakers. In hun 'flagstore' aan de Spiegelgasse 3 in Wenen vind je het meest verfijnde porselein geëxposeerd. Werk van eigentijdse ontwerpers staat er naast de hoogtepunten uit de bijna 100 jarige geschiedenis van Augarten. De liefde voor het eigen erfgoed heeft de firma ertoe gebracht porselein uit haar beginjaren opnieuw uit te brengen. Het uitzonderlijke 'Meloenen servies' van Hoffmann is gewoon weer te koop evenals zijn 'Atlantis' en 'Mythos'.

Augarten Wien:
theeservies 'Atlantis' Josef Hoffmann
foto: Arnold Pöschl
courtesy Augarten


Het meloenenservies

Een van de meest aansprekende serviezen die Josef Hoffmann voor Augarten heeft ontworpen is zijn Meloenenservies. Eigenlijk nogal tegen de heersende art deco-mode in bedacht hij een mokkaserviesje met een uiterst organisch uiterlijk. Zeer verfijnd van model en verkrijgbaar in uiteenlopende kleurenstellingen. 'Pop Art' schiet je door je hoofd als je de uitvoering in zwart-wit ziet, maar nee, Hoffmann ontwierp het al rond 1925, zo'n dertig jaar eerder.

 


De grote ornamenten die in de neo-stijlen overheersten waren in zijn opvatting overbodige ballast. De grote ornamenten die in de neo-stijlen overheersten waren in zijn opvatting overbodige ballast.

 

Melone
Concurrentie

Het gaat de firma lange tijd voor de wind, maar halverwege de negentiende eeuw ontstaan er problemen. In Wenen wordt het porselein nog op traditionele wijze met de hand vervaardigd terwijl in het vlakbij gelegen Bohemen de industrialisatie erin al flink op gang was gekomen. Door de massaproductie konden ze daar veel goedkoper produceren en dat gaf Wenen het nakijken. In 1864 moet de Wiener Porzellanmanufaktur haar poorten sluiten.
Augarten

Wiener Porzellan

In 1708 wist de alchemist Johann Friedrich Böttger in opdracht van Frederik I van Pruisen de samenstelling van porselein te achterhalen. Dat vormde de basis voor het beroemde porselein uit Meissen. Hoe veel moeite de vorst ook deed om de receptuur geheim te houden, 10 jaar later start in Wenen ene Claudius Innocentius du Paquier de firma Wiener Porzellan en weet het alleenrecht te verkrijgen voor de porseleinproductie in Oostenrijk. In 1744 verwerft keizerin Maria Theresia van Oostenrijk (1717-1780) de eigendomsrechten.

 

.Augartenporzellan


 


laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

wij zoeken

ruilen?

een link naar

reacties

home

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven