Monique-2-uitsnede
Advertentie uit het digitale archief van de Koninklijke Bibliotheek, met dank aan Dennis van den Hoek.
Leeds-1

vormgeving

Nu het stempel ons niet verder helpt, kijken we eens te meer secuur naar de vormgeving van het serviesje. De overeenkomsten met het Leen Mullerservies 1300 van Plateelbakkerij Zuid-Holland zijn opvallend groot. Wanneer we de roomstellen vergelijken dan zien we dezelfde opbouw in gelobde ringen. Ook valt meteen op dat de roomkannetjes dezelfde typische tuit hebben. Verschillen zien we daarentegen in de knopjes op de deksels en in de oren, die zijn bij het 1300 servies iets meer uitgesproken van vorm .

Leeds-2
Leeds
Leeds-4
btn vooruit
volgende pagina:
btn home
achteruit
Monique-2

Een leeuwenkop en het woord 'Leeds'

Moniques theeset doet denken aan serviesjes van de Goudse plateelbakkers uit de jaren dertig. Maar laat zich dat rijmen met wat het stempel ons vertelt? We zien erop een leeuwenkop met krullende manen en het woord 'Leeds'. Dat hadden we niet verwacht. Leeds is een stad in het noorden van Engeland, ver van Gouda. Zouden ze daar ook dit soort plateel hebben gemaakt? Welke plateelfabriek heeft zich dan in Leeds bevonden die als merkteken een leeuwenkop heeft gevoerd? We pakken de boeken met keramiekmerken erbij. Helaas, het stempel is er niet in terug te vinden, niet bij 'Leeds' en niet bij de leeuwenkoppen. Op het internet hebben we meer succes. Daar vinden we stempels terug met het woord 'Leeds'. De website van 'Old and Sold, Antiques Auction & Marketplace toont er zelfs meerdere:

 

 

Dat Plateelbakkerij Zuid-Holland wel vaker serviesgoed verkocht onder een andere naam, hebben we ervaren met Balmoral Castle Pottery. Deze Engelse merknaam gebruikten ze voor haar hotelporselein. Zou de fabriek misschien nog een andere merknaam hebben gebruikt en wel 'Leeds' ? We vroegen het aan specialist Dennis van den Hoek, maar ook hij had hiervan niet eerder gehoord.

Een goede dag later kregen we toch een enthousiast bericht van Dennis. Hij was in zijn enorme digitale archief het servies van Monique op het spoor gekomen en wel in een advertentie in het 'Nieuwsblad van het Noorden' van 29 januari 1937. En Inderdaad - we zaten op het goede spoor - het blijkt om een theeservies van Nederlandse herkomst te gaan, zeer waarschijnlijk van Plateelbakkerij Zuid-Holland en wie weet zelfs van Leen Muller. De advertentie zegt de rest.

Leeds-3
Toch Nederlands!




Servies en foto van Monique

met krullende manen

Dat er in Leeds inderdaad pottenbakkerijen waren komt niet als een verrassing. Iedere stad van een beetje omvang had er wel een. Maar daarmee zijn we er nog niet. Het zoeken is naar die ene plateelfabriek die de leeuwenkop met krullende manen in haar stempels verwerkte. Helaas, deze blijkt niet te achterhalen en de vraag dringt zich op of ze wel heeft bestaan?


De-Goederen-logo

De rubriek 'kent u dit servies' is een van de successen van Serviezendomein. Sommige periodes worden we overspoeld met emails van lezers die hopen dat wij meer kunnen vertellen over de serviesjes die zij zojuist hebben aangekocht of geërfd? Lang niet alle verzoeken kunnen we plaatsen, daar zouden we een weektaak aan hebben. Het is ook niet altijd nodig omdat we bijvoorbeeld zelf het antwoord weten. Herkennen wij het serviesgoed niet dan valt er vaak aan de hand van de merkstempels te achterhalen waar en wanneer het is gemaakt. Maar soms zorgt een stempel juist voor verwarring. Zo werden wij op het verkeerde been gezet door een stempel onderop het serviesje van Monique de Goederen.

1300

De vraag van Monique

Monique schreef ons:
Nog niet zo lang geleden heb ik dit schattige servies gevonden maar ik heb geen idee hoe oud het is.
Kunt u mij dit vertellen?

Zij sloot de twee hierboven getoonde foto's bij, een vooraanzicht van het servies en eentje van het stempel.

Leeds, plateel uit Gouda ?


 


laatste editie

korte berichten

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

wij zoeken

een link naar

reacties

home

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegevenAugarten Wien:
theeservies 'Melonen'
1925
Josef Hoffmann
foto courtesy Augarten
Augarten Wien:
theeservies 'Melonen'
1925
Josef Hoffmann
foto courtesy Augarten