Arita:
deel bordencollectie,
Scholten & Baijings
Carola Baijings

Ter afsluiting van de tentoonstelling in het Rijksmuseum gaf ontwerpster Carola Baijings een rondleiding langs het Arita-porselein. Ze beschreef hoe belangrijk de onderneming is geweest voor alle betrokkenen. Voor de 16 ontwerpers allereerst. Het geldt als een enorme eer om door een van deze keramische ateliers, die vaak al honderden jaren bestaan, te worden uitgenodigd. Bovendien, het is ongekend waartoe de ateliers en fabrieken daar in staat zijn. Eeuwenlange ervaring en de modernste technieken zijn in Arita te vinden en maken het de ontwerpers mogelijk hun porseleindromen te realiseren

Arita-3443
'1616/ Arita Japan' in
de expositieruimte van het Arita-huis in Amsterdam.
btn vooruit
btn home
achteruit



Competitie of samenwerking


De komst van het internationale creatieve talent vroeg van de Japanners het nodige aanpassingsvermogen. Zo forceerde het project bijvoorbeeld meer openheid tussen de firma's onderling. Al zaten hun ateliers al tijden naast elkaar in dezelfde straten, de keramisten waren nog nooit bij elkaar binnen geweest. Ze konden dus niet alleen van de geïmporteerde ontwerpers leren, maar ook van elkaar.

Aanwinst voor Amsterdam

Ook Amsterdam vaart wel bij het Arita-project. Naast het Arita-huis heeft Scholten & Baijings een klein maar fijn winkeltje ingericht waar het nieuwe Japanse porselein te koop is. Serviesgoed, vazen en kandelaars uit de adembenemende series Colour Porcelain en Paper Porcelain staan er al. Wie schitterend eigentijds porselein waardeert reist voor de Sinterklaas en kerst nog af naar Amsterdam en zoekt iets moois uit. Ze hebben overigens ook een prachtige collectie droogdoeken en beddengoed.
Adres: Ruysdaelkade 2-4 Amsterdam, open van donderdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur.

Somers-studies
Arita-winkel
Meindertsma-DDW
In Nederland kreeg 1616 / Arita Japan een speciale tentoonstelling in het Rijksmuseum Amsterdam. Bovendien werd het initiatief genomineerd voor een Dutch Design Award.





Links serviesgoed van Kirstie van Noort op de Dutch Design Week 2016 in Eindhoven.
Noort-DDW
Studies voor Arita theeservies van Studio Wiekie Somers in het Arita-huis

Grote investeringen

Voor de participanten in Japan was het project eveneens van wezenlijk belang. Zonder artistieke vernieuwing zou de industrie in de versukkeling geraken. Maar er werden wel opofferingen gevraagd. Voor het maken van de modellen en mallen waren grote investeringen nodig. Voor sommige ateliers waren die nauwelijks op te brengen. Het nieuwe porselein móést een succes worden anders konden de gevolgen desastreus zijn. Gelukkig hoorden de designers dat pas toen hun werk was gedaan. Ze zouden van nervositeit geblokkeerd zijn geraakt.

Arita-logo
Arita servies van
Christien Meindertsma op de Dutch Design Week 2016 in Eindhoven.

De tentoonstelling Arita porselein van nu in het Rijksmuseum Amsterdam mag dan zijn afgelopen, twee minuten lopen verderop is in het Arita-huis aan de Ruysdaelkade 2-4 nog tot eind december een expositie te zien die geheel gewijd is aan dit inspirerende project.

Het Arita Huis - het diende ooit als gemaal - is op zich een bezoek al meer dan waard. Het complex stamt uit 1925 en is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Ontwerpers Scholten & Baijings namen het grondig onder handen. Het sombere interieur maakte plaats voor lichte expositie- en studiezalen. De braakliggende buitenruimte veranderde in een natuurtuin met grote terrassen. Een lusthof in hartje Amsterdam.

1616 / Arita Japan

Serviezendomein schreef al eerder over 1616 / Arita Japan. Ter herinnering: 16 internationale ontwerpers trokken onder aanvoering van ontwerpersduo Scholten & Baijings en de Japanse ontwerper Teruhiro Yanagihara naar Japan. In de stad Arita, werken misschien wel de allerbeste porseleinmakers van de wereld, maar de vraag naar hun traditionele porselein is al jaren slinkende. 1616 / Arita Japan werd van de grond getild om samen met de eigentijdse ontwerpers nieuwe wegen te verkennen voor het Japanse porseleinindustrie. Het project is een succes geworden. De samenwerking tussen de ontwerpers en de Japanse vakmensen verliep goed en er ontstond prachtig hedendaags porselein.

Scholten & Baijings
in Amsterdam


 


 

 

 

 

 

 

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

wij zoeken

een link naar

reacties

home

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven