Theodor Borgler:
theeservies en roomstel
gezien in Museum Boijmans van Beuningen

Arnhemsche Fayencefabriek:
theeservies 'Benno'
circa 1932
ontwerper onbekend.




btn vooruit
naar Das Bauhaus >
btn home
achteruit
Vier Paddenstoelen:
eiersetje
jaren 30
Theo van Doesburg:
Zelfportret
Publiek Domein


een nieuwe ontdekking

Dankzij de verzameling van Benno Steenaert en zijn voortreffelijke artikelen over de Arnhemsche Fayencefabriek, dachten we dat al het serviesgoed met het haantje wel in kaart was gebracht. Met stomheid geslagen was ik toen op de laatste Verzamelaarsbeurs in Utrecht een tot nu toe onbekend theeservies opdook.
Zowel qua vormgeving als qua decoratie staat het ver af van de bekende serviezen. Het is dan ook vervaardigd in de crisisjaren, rond1932, toen de gebroeders Vet al niet meer in de fabriek rondliepen. Omdat er geen naam van het servies bekend is, heb ik het Benno genoemd.

De Eerste Wereldoorlog was voorbij. In Duitsland heerste verbittering. De jonge garde zag in de verloren oorlog het bewijs van de ondergang van de oude orde. Ze wilden bouwen aan een nieuwe samenleving die beter zou zijn en eerlijker. Walter Gropius, architect en directeur van de hogeschool voor de kunsten in Weimar, was een van hen. Om dit doel te bereiken richtte hij Das Bauhaus op, een opleiding voor kunst en ontwerp. Gropius verzamelde een aantal gelijkgezinde kunstenaars en architecten om zich heen die samen het docentencorps vormden. Het waren niet de minsten: Wassily Kandinsky, Paul Klee, Oskar Schlemmer en vele anderen van naam. Zij werden aangesteld als ‘vormmeesters’ verantwoordelijk voor de artistieke kant van het product. Voor de materiaalkennis en de technische vakken waren er de ‘werkmeesters’. Lees verder over Das Bauhaus.

 


 

Eiersetjes

Kunstgeschiedenis aan de keukentafel, u kent het parool van Serviezendomein. Maar na een artikel over Das Bauhaus en een over Percheval en de Graal, is het wel genoeg. Geen informatie meer, nu gewoon plaatjes kijken. En wat past er dan beter in deze tijd van het jaar dan foto's van eiersetjes?

 

de graal

Perceval is tijdens zijn omzwervingen in een kasteel beland. 's Avonds als hij aan tafel zit, gebeurt er iets onverwachts. Een stoet trekt door de zaal. Voor een man met een speer waar druppels bloed vanaf druipen, loopt een jonkvrouw met een gouden schaal. Uit deze schaal straalt een schijnsel, zo fel dat het licht van de kaarsen er in oplost.

De schaal die de jonkvrouw in haar handen had, was niet zo maar een schaal. Zij droeg de graal. Wat die graal nu precies is, daarover lopen de meningen al eeuwen uiteen. Is het een kelk of is het een schaal?
Lees meer over Perceval en de Graal.

Voorjaarseditie 2019

Bauhaus-special


 




 

laatste editie

eerdere edities

serviezendomein.nl

alle onderwerpen

overzicht serviezen

tijdbalk