Modern-blokjes
Société Céramique:
koffie- en mokka- kopjes en schotels 'Modern', circa 1907 ,
ontwerper onbekend
btn vooruit
btn home
achteruit
Société Céramique, circa 1907,
eierdopje 'Modern ovaal'


Compleet!


Het theeservies behoort dus zonder twijfel bij servies Modern. En al hebben we de uitvoering met de groene decoratie nooit gezien, ongertwijfeld bestaat of bestond deze ook. Is nu dan het laatste woord over dit servies gezegd? Allerminst! Want net nu we via veel omwegen hebben vastgesteld dat Modern theoretisch naast een dinerservies ook een ontbijtservies moet hebben gehad, verschijnt er op Facebook een foto van het complete ontbijtservies én ook nog eens met decoratie Carrée! En zo wordt de theorie bevestigd: ja, er bestaat een ontbijtservies van Modern ovaal met decoratie Carrée. Gelukkig dat eigenaresse Berta Basart haar toestemming gaf deze foto - het overtuigende bewijs - hier weer te geven. Dank!
Lees meer over
Nederlandse jugendstil serviezen:


Société Céramique: ontbijtservies
'Modern ovaal'
met decoratie 'Carrée',
circa 1907,
collectie Berta Basart,
foto: Lex Basart.
Société Céramique:
'Modern ovaal' met decoratie S173
Oude reclamefoto,
courtesy Geheugen van Nederland
ontbijtservies
Société Céramique: theeservies
'Modern'
met decoratie S173
,
circa 1907
eierdopje
Modern-kopjes

blauwe blokjes

Onderop het theeserviesje staat een aantal stempels, met bovenaan S173. (De S staat voor sjabloon, en geeft aan hoe de decoratie op het serviesgoed werd aangebracht.) De zoekopdracht Société Céramique S173 blijkt linea recta te leiden naar de website van Het Geheugen van Nederland. En ja, daar staat een reclamefoto van het maar al te bekende servies maar nu met de blauwe blokjesdecoratie. Geen twijfel mogelijk want op de afbeelding staat de naam vermeld: Modern ovaal.

 


De grote ornamenten die in de neo-stijlen overheersten waren in zijn opvatting overbodige ballast. De grote ornamenten die in de neo-stijlen overheersten waren in zijn opvatting overbodige ballast.
Modern-ovaal-theeservies

Carreè
En dan ineens staat er een foto op internet van een theeserviesje waarvan de vormgeving bekend voor komt. Zijn dat niet dezelfde kopjes als van Modern ovaal ? Al is de decoratie anders, de modellen komen overeen. Zouden deze inderdaad bij eenzelfde servies horen?

 

Modern-logo
koffie-, thee- en mokkapot

Op een beurs van de Vereniging Maastrichts Aardewerk stonden twee mokkakopjes en later vond ik vier koffiekopjes met dezelfde decoratie, genaamd Carrée. Er moest dus vrijwel zeker ook een koffie-, thee- en mokkapot van Modern ovaal zijn geweest, maar een afbeelding daarvan was tot nog toe aan mijn oog ontsnapt, laat staan de objecten zelf.
Modern-154


Hoe een klein eierdopje een grote ontdekking kan zijn. Aanvankelijk leek het erop dat jugendstil servies Modern ovaal van Société Céramique nooit in productie was genomen. Geheel onverwacht dook er op Marktplaats een uitgebreid dinerservies op. De zuurschaaltjes die erbij zaten deden vermoeden dat er ook een ontbijtservies van was geweest, maar zeker was dat niet. En jawel plotseling stond er op dezelfde marktsite een bijbehorend eierdopje. Dus toch!

Société Céramique: Modern ovaal
pagina 2

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

wij zoeken

ruilen?

een link naar

reacties

home