RAM:
ontbijtservies 'A'
F.J. Mansveld
tussen 1925 en 1928
foto uit prijscourant,
in Looijernieuws



B

Volgens de prijscourant in het Looiernieuws is er van Mansvelds ontbijtservies A ook een ovale versie gemaakt: B. Hiervan zijn helaas geen afbeeldingen gevonden. Evenals A zal B van Mansveld zijn. Misschien dat B inderdaad het ons onbekende tweede Mansveld servies van de Haarlemse tentoonstelling was.

C tot en met H

Inmiddels kennen we naast het Tete à tete de serviezen A, B en D. Ongetwijfeld zal er een ontwerp zijn geweest met de naam C. Ofwel het was de oorspronkelijke aanduiding van het Tete à tete óf het is een ontwerp geweest dat niet in productie is genomen. Een theepotje van het Tete à tete op Marktplaats gaf uitsluitsel. Onderop staat een ongebruikelijke stempel met de code: CWM. Deducerend levert dit van rechts naar links de volgende gegevens op: een Matte uitvoering in het Wit van model C. Ook bij de zeldzame andere verschijningen van een dergelijk stempel blijkt deze decodering te kloppen. Inderdaad moet de fabrieksnaam voor het Tete à tete dus C zijn geweest.
Van serviezen E, F of G is vooralsnog niets bekend.

btn vooruit
naar RAM pagina 7
btn home
achteruit
RAM565

Chique

Het Tete à tete mag op de foto's imposant overkomen, in werkelijkheid is het opvallend klein. Het theepotje is inclusief deksel nog geen 10 cm hoog. Het was duidelijk bedoeld voor chique ontvangsten met die twee kleine bordjes erbij, net groot genoeg voor Madeleines, luxe petit fours of een gewoon plakje cake..

Stempel onder het
Tete à tete theepotje,
foto met dank aan 'Pica'
C-stempel
'Binnen is er aardewerk te kust en te keur. Daar is om te beginnen de inzending van de Plateelbakkerij “Ram” te Arnhem: een geelkleurig servies van Henri van Lerven met vooral een zeer sierlijk drinkkopje, een ontbijtservies in hetzelfde materiaal van E.J. van Mansveld met heel mooie melkbekers.'

Tete-a-2
Metz-klein
Ontbijtservies van Mansveld

We keren nogmaals terug naar de Nenyto. Zo'n enorm evenement kreeg natuurlijk veel aandacht in de media. In de Nieuwe Schiedamsche Courant van 9 juli 1928 schrijft ene Jan N. iets over het aardewerk van RAM:





De kans is groot dat Jan N. wat betreft het ontbijtservies doelde op het hieronder afgebeelde. Op een foto uit een ongedateerde prijscourant zien we de melkbeker afgebeeld die we hierboven al tegenkwamen in de geschenken catalogus van Metz & Co. Alleen staat in de prijscourant de naam erbij vermeld: A.
Metz-catalogus
'PLA
Metz & Co

Het serviesje duikt nog ergens op, en wel in de Geschenken catalogus 1928 - 1929 van de firma Metz & Co. Hier zien we het serviesje mét zijn naam bijeen: Tete à tete. Blijkbaar ontsnapte het theesetje aan de rigide naamsaanduidingen volgens het alfabet.



Metz & Co:
Geschenken catalogus 1928 - 1929
met dank aan Dennis v.d. Hoek
RAM-logo
RAM:
'Tete à tete'
Henri van Lerven (toegewezen)
circa 1925
tete-a-tete

Arno Weltens (bekend van de Colenbrander-catalogus) geeft in 1982 in het Looiernieuws (5e jrg nr3) informatie over de serviezen van RAM. Hij gebruikte hiervoor onder meer een prijscourant van RAM van omstreeks 1930. Hierin blijkt sprake te zijn van een zogenaamd Tete à tete, een serviesje voor twee personen. Als er één servies bekend is van RAM waarop deze omschrijving past, dan is het dit setje uit de (rechter) advertentie in de Nenyto BKI-catalogus (wat dus waarschijnlijk van Van Lerven is).


Plateelbakkerij RAM

pagina 6


 




 

laatste editie

eerdere edities

alle onderwerpen

korte berichten

overzicht serviezen

tijdbalk

kent u dit servies?

wij zoeken

serviezendomein.nl

een link naar

home