Exposities

Buitenshuis exposeren houdt Herman voor gezien. Het is veel werk en levert weinig op. Wel wordt er twee maal per jaar in de eigen toonzaal Raku Yaki een verkoopexpositie gehouden met nieuw werk aangevuld met de laatste restanten van weleer. Daar komt een trouw publiek op af. Het aardewerk van Zaalberg is nog steeds geliefd. Doordat de objecten rechtstreeks aan de consument worden verkocht zijn de prijzen ook nog heel aantrekkelijk.

najaarsexpo


Dynamisch

Het was beslist een bijzondere ervaring om een kijkje te nemen in Raku Yaki dat – hoe kleinschalig de productie ook is – nog steeds een dynamische indruk maakt. De herfsttentoonstelling biedt een keur van schalen en vazen die triomfantelijk zijn opgesteld temidden van fijnzinnige ikebana bloemstukken. In een aparte hoek is een kleine expositie ingericht met werk uit de hoogtijdagen. Foto's daarvan zijn her en der bij dit artikel geplaatst.

 



btn vooruit
Dutch Design Week '15
btn home
achteruit

Met Dank

Voor dit artikel hebben wij dankbaar gebruik gemaakt van onder meer:

Herman Zaalberg jr. (red.): 'Potterij Zaalberg werkt van 1918 tot heden met klei en vuur', Zoeterwoude 1998.
en daarnaast van diverse brochures van de Potterij welke ons door de heer Zaalberg ter beschikking zijn gesteld.




Bijna 100 jaar Potterij Zaalberg


Verbazingwekkend eigenlijk, dat tot nu toe geen museum op het idee is gekomen om een overzichtsexpositie van bijna 100 jaar Potterij Zaalberg te organiseren. Lijkt ons een unieke kans die voor het oprapen ligt.

Najaarsexpositie 2015
met nieuw werk van Herman Zaalberg jr.






Om zijn creativiteit te uiten

Nu is Herman nog de enige die achter de draaischijf in het voormalige fabriekje plaatsneemt, om zijn creativiteit te uiten. Hij draait vazen en schalen, net waar hij zin in heeft.

 

Vazen
Herman Zaalberg jr.
en zijn vrouw Mieke

november 2015

Herman-en-Mieke
Herman Zaalberg maakt een ontwerpschets tijdens de Najaarstentoonstelling 2015
koekjes






Herman Zaalberg

Afbouwen

In 2000 wordt Herman 65 en krijgt AOW. Voor het eerst hebben hij en zijn vrouw Mieke een vast inkomen. Daarmee vervalt voor hem de noodzaak om het bedrijf gaande te houden. Het kan ook eigenlijk niet meer. De winkels waar ze traditioneel aan leverden verdwijnen in hoog tempo. Steeds grotere afstanden moet Herman afleggen om ergens ‘een potje’ te verkopen. De ploeg werknemers is goeddeels op leeftijd.

Andries, die de theepotten en de kop en schotels met de hand (alle gelijk), kon draaien is de 70 gepasseerd. Zijn vrouw wil hem wel thuis hebben. Ook de andere medewerkers vinden dat het genoeg is geweest. Het moment is aangebroken om met het maken van serviezen te stoppen.

Herman:
Daarvoor is een grote regelmatige productie nodig. 40 kopjes vragen om 40 oortjes en 40 schotels. En parallel aan de productie moet de verkoop gaan.

Potterij Zaalberg

pagina 7

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

home


 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven