btn vooruit

om verder te lezen
klik op de pijl rechts
btn home

voor vorige edities
klik op de pijl links
btn achteruit
Waanders in de Broeren

Geen wonder dat we in Den Haag niets konden vinden, het servies bleek op vakantie. We kwamen het onverwacht tegen in Zwolle in het prachtige ‘Waanders in de Broeren’, een tot boekhandel omgebouwde oude kerk. Op de bovenste verdieping van het zijschip was met medewerking van het Gemeentemuseum Den Haag een tentoonstelling ingericht met meubels én het serviesgoed van Berlage & Zwart.


En verder....

Verder kunt u het servies doorgaans zien in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en ook het Centraal Museum in Utrecht schijnt sinds 2002 een paar onderdelen in de collectie te hebben, al zijn wij het daar nooit tegengekomen.

Rijks-1390
Waanders-1407
Waanders
Lalique
Gem-mus



René Lalique (1860 - 1945):
likeurservies
Berlage-Rijks

Gemeentemuseum Den Haag

Als het glasservies ergens thuis hoort dan is het wel in Berlages 'eigen' Gemeentemuseum en daar staat het ook meestal wel geëxposeerd. We konden het dit maal in geen der vitrines vinden.
Prachtig persglas is er overigens voldoende te zien in de tentoonstelling over de Franse glaskunstenaar Lalique. Haast u, hij is nog tot 11 november 2013 en zeker de moeite waard.

 

kom in poort

Rijksmuseum Amsterdam

Ere wie ere toekomt. Sinds de verbouwing is ons nationale museum weer 'the place to be'. Lange rijen voor de deur vormen het bewijs. Een paar weken terug dorsten wij het aan om een kijkje te nemen. De ruime hal heeft internationale allure en genoeg plek om grote groepen bezoekers op te vangen. Gewapend met een museumjaarkaart voelden we ons 'eregasten'; we mochten gewoon doorlopen. Lang heeft de verbouwing geduurd en veel geld gekost, maar het lijkt een alleszins verantwoorde investering, al was het maar uit het oogpunt van toerisme. Amsterdam, van harte!


Mocht u geen kans zien om tijdig naar Den Haag af te reizen? Voor u hebben wij een video ingebed met de introductie tot de tentoonstelling door gastconservator Lennart Booij. Gevonden op de website van het Gemeentemuseum:
Overigens, met de inrichting van de Wonderkamers in 2014 is ook het Berlage & Zwart servies in het museum teruggekeerd. Lees meer:
In een zee van ruimte

Spectaculair zijn de zalen met oude kunst, een vitrine met Venetiaans glaswerk; aangrijpend zijn de mutsjes uit Nova Zembla. Fraai is de in oude glorie herstelde eregallerij. Ieder schilderij verdient hier natuurlijk een plekje, maar een strengere selectie had geholpen. Er hangt teveel waardoor de echte topwerken - evenals de bezoekers - in het gedrang komen.
Nog een beetje beklemd beklommen wij de trappen naar de zalen die gewijd zijn aan de twintigste eeuw. Daar stond - in een zee van ruimte geëxposeerd - het ontbijtservies van Berlage & Zwart.
Berlage-Zwart-theeservies
Hier wordt de inhoud voor id "blok9" weergegeven


Hoe beroemd kan Nederlands serviesgoed zijn? Vraag je aan willekeurige voorbijgangers naar de zigzagstoel van Rietveld dan is de naam misschien onbekend, maar het houten object kent iedereen. Tot mijn verbazing bleken zelfs vrienden die krom lopen onder hun culturele bagage geen beeld te hebben bij het 'gele glazen servies van Berlage'. Er is dus zendingswerk te verrichten. Gelukkig doen de Nederlandse musea hun best. Hier een kleine inventarisatie van locaties waar u zo snel mogelijk het serviesgoed 'life' kunt gaan zien.
De tocht kan beginnen bij het Nationaal Glasmuseum in Leerdam waar het- zo niet op zaal - altijd te zien is in het Transparant Depot.

Berlage & Zwart ontbijtservies-tour

 

 



 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home