Verzameldrift

Zeven jaar later. De kast staat vol met Rosedawn Ningpo servies. Wat eerst vooral een praktisch doel diende, een servies aanvullen, werd tot een hobby. 'Aanvullen' werd al snel een eufemisme voor verzameldrift. Totaal overbodige, maar erg leuke melkkannen en dekschalen nemen nu de schaarse ruimte in onze servieskast in beslag. Ik vind het prachtig.

In de volgende editie leest u hoe een theepot van Société Céramique het verzamelen een nieuwe wending geeft. Naar de volgende episode:
mokkaservies
btn vooruit
btn home
btn achteruit
Melkkan
Mokkaserviesje
Broodschaal
Vleesschaal
Zuurschaaltje
3 schalen
bord
Theepot
theepot
Theekopje
Mokkakopje
Koffiekopje
kopjes
melkkan

Naar een collectie

In de keukenkast van mijn ouders stond een oud roze serviesje. Het stond er al lang, maar niet zo lang dat wij ervan als kind hadden gegeten. Waarschijnlijk was het ooit als aandenken aan een overleden oud-oom of -tante geadopteerd. Nu moest het huis van mijn ouders worden ontruimd en wat te doen met dat stapeltje zoetige bordjes, die gehavende botervloot of de gebaksbordjes ? Naar de Kringloop was een verstandige optie, maar emotioneel liggen zaken soms verwarrend. Uiteindelijk sjouwde ik het hele stelletje mee naar huis, als aandenken... aan wie eigenlijk ?

 

Met het stapeltje losse serviesdelen viel niet veel aan te vangen. Op zijn minst ontbraken er kopjes en een theepot. We besloten op zoek te gaan. Op de achterkant van de bordjes waren drie stempels aangebracht: 'Johnson Bros', 'Rosedawn' en een klein stempeltje met 'Ningpo'. Met deze feiten gewapend bestormde ik het internet. Een onbekende en betoverende wereld opende zich. Prachtige oude serviezen uit lang vervlogen tijden hadden hun kasten verlaten en stonden op het web te pronken. Over de hele wereld bleken particulieren en handelaren serviezen aan te bieden dan wel te verzamelen. Webwinkels met imposante voorraden oud zowel als nieuw serviesgoed. Van eBay had ik wel gehoord, maar ik had er nog nooit rondgesnuffeld.

 

Behalve verwondering bracht het internet ook antwoord op mijn vragen. Het serviesje was in de twintiger jaren vervaardigd door de Engelse firma Johnson Bros, nu een onderdeel van Wedgwood.
'Ningpo' bleek de naam van de decoratie met haar Chinese bloesemtakjes. De betekenis van de stempel 'Rosedawn' werd niet echt helder. Was dit de kleur of het model van het servies?


Op eBay werden tot mijn enthousiasme onderdelen van het serviesje aangeboden. Niet vanuit Engeland, zoals je zou verwachten, maar voornamelijk vanuit verre werelddelen als Amerika en Australië. Een paar weken later kocht ik voor een fors bedrag vier kop en schotels en liet deze de halve wereld over vliegen om hier een ontbijtserviesje bijeen te brengen. Het uitpakken van pakjes met Sinterklaas had niet leuker kunnen zijn. Vier prachtige setjes kwamen tevoorschijn.... alleen niet in roze, maar in beige met groen. Het was me op de veilingsite totaal ontgaan dat de kleuren van het aangeboden spul niet overeenkwamen met wat ik thuis heb staan. Veel geld armer, maar een ervaring rijker: 'Rosedawn' stond voor de kleur. De nieuwe groen/beige kopjes droegen de stempel 'Royal Staffordshire'. De uitvoering in 'Rosedawn' blijkt vrij zeldzaam te zijn.

Ontbijtbordje
bord
Mokkapotje
mokkapotje
Fris-logo
Hier wordt de inhoud voor id "blokje10" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blok9" weergegeven

In den beginne

In zeven jaar tijd is het begin gemaakt van een collectie serviesgoed uit de periode van circa 1900 tot nu. De focus van deze collectie ligt op Nederlands serviesgoed met een vernieuwende of op zijn minst actuele vormgeving.
In deze rubriek wordt verteld hoe de elementen bijeen zijn gebracht. Waarmee het verzamelen is begonnen en hoe gaandeweg het aandachtsgebied van de collectie zich heeft verlegd en verbreed.


Niets blijft u bespaard: de feestvreugde bij een bijzondere aanwinst en de teleurstelling als een begeerlijk serviesje aan onze neus voorbij ging, of - erger - in duizend scherven aankwam.

dekschaal

Collectie:

Johnson Bros: 'Ningpo' in 'Rosedawn'

 

 

 

 

serviezendomein.nl

archief

register /

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home

 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven