Espressopotje

De Italiaanse metalen variant kent veel verschijningsvormen en maten. Ze werken vrijwel allemaal op dezelfde manier: Schroef de onderkant eraf, vul hem met water en doe gemalen koffie in het bakje, schroef dicht en zet de pot op het fornuis. Het water onderin gaat koken en door de druk van de stoom wordt het water door de koffie heen omhoog geperst en belandt in het bovenste deel: het kannetje. Tenzij de pot uit elkaar klapt, dan eindigt de koffie aan de muren. Ik blijf het enge dingen vinden.

Uit één stuk

Het systeem van de Diabolo is heel eenvoudig. Je schept de koffie bovenin en giet er heet water op totdat de pot vol is.
Een los plastic filtertje houdt de gemalen koffie uit de kan al werken de bekende koffiefilters van Melita wat beter. De pot is uit één stuk. Filter en kan zijn niet van elkaar te scheiden. Heel handig is dat niet. Je hebt alleen de tuit om te controleren of de pot vol is. Wanneer je de koffie in de tuit kan zien, dan is de pot vol.

Hier wordt de inhoud voor id "blokje49" weergegevenOok kat Daantje is gek op de Diabolo

btn vooruit
btn home
achteruit
Diabolo_en_Daan
Diabolo_kopjes
Espressopot
Hier wordt de inhoud voor id "blokje14" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blokje13" weergegeven
Frisse kleuren

De Diabolo verschijnt in 1959. Al vertoont hij qua uiterlijk overeenkomsten met het traditionele Italiaanse espressopotje, verder is hij in alles verschillend; behalve dan dat beide bedoeld zijn om koffie in te zetten. Diabolo is van keramiek, gemaakt in diverse frisse kleuren en in drie formaten. Je kon er respectievelijk 10, 6 of 3 koppen mee zetten.
espressopotje
Hier wordt de inhoud voor id "blokje10" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blok9" weergegeven
e
espressopotjes
in
Romeinse etalage
Diabolo

Diabolo

Een drukke straat dwars door Rome met aan weerszijde café’s, sigarettenhandelaren en kleine winkeltjes. Ineens sta je stil. In het voorbij gaan meende je iets te herkennen. Je loopt een paar passen terug en kijkt in de etalage van zo’n typisch Italiaans 'casalinghi'-winkeltje met van alles en nog wat.
Natuurlijk. Het zijn die fel gekleurde espressopotjes met hun bijpassende koffiekopjes. Ze herinneren me aan die grappige Diabolo koffiesetjes van De Driehoek in Huizen.

Italiaans espressopotje

versus Diabolo


  

 

 

 

 

 

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home

Register

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven