btn vooruit
btn home
btn achteruit
Fondazione Prada
ontwerp Rem Koolhaas
foto Jan Snoek
Nieuwbouw

In 2015 vond in Milaan de Wereldtentoonstelling plaats. Uiteraard was dat een gelegenheid voor het stadsbestuur om een aantal projecten te realiseren waarvan ze anders niet durfden te dromen. In de wijk Porta Nova werd bijvoorbeeld een compleet nieuw plein aangelegd, omringd door deels grensverleggende nieuwbouw. Het masterplan werd ontwikkeld door de samenwerkende architectenbureau's Boeri Studio, Pelli Clarke Pelli Architects en Kohn Pedersen Fox .

Ter zake

Serviezendomein is geen reidsgids. Als wij de voors en tegens van een stad bespreken dan is dat als inleiding tot het servies dat wij daar op het spoor zijn gekomen. Prachtig art deco serviesgoed is te vinden in de Villa Necchi Campiglio en servies van vrouwelijke ontwerpers werd geƫxposeerd in het museum La Triennale di Milano. Lees verder:


Milaan is door zijn jaarlijkse 'Salone di Mobile', een hotspot voor liefhebbers van meubels en design. Waar design is, daar is moderne kunst vlakbij. Misschien gaat dit in zijn algemeenheid niet op, maar voor Milaan geldt het zeker. Twee oude industriƫle complexen zijn recentelijk verbouwd tot toonaangevende musea voor eigentijdse kunst: Fondazione Prada en de Hangar Bicocca.

Porta Nuova Garibaldi

 

Prada
Milaan-544
Milaan-2803
Porta Nuova Garibaldi,
foto: Jan Snoek
Necchi-logo-2
Duomo

De grote toeristische trekpleister van Milaan is de dom. Het gebouw is fenomenaal en na jarenlange restauratie mooier dan ooit. Maar ga er niet heen. Het domplein is vrijgegeven aan alle uitwassen van het toerisme. Je hoort dertig slechte uitvoeringen van 'Let it be' door elkaar, terwijl je van je sokken wordt gelopen door hordes malloten met selfie sticks. Alleen 's ochtends vroeg (en misschien
's nachts) kan je in betrekkelijke rust van de schoonheid van de Duomo ervaren.

Milaan is in de Tweede Wereldoorlog fors gebombardeerd. Net zoals in Rotterdam is het genezingsproces stedebouwkundig nog gaande. Lang niet alle bebouwing van de afgelopen 70 jaar oogt succesvol en van eenheid is vaak geen sprake, maar evengoed is de stad rijk aan mooie straten en interessante architectuur. Bovendien: de stad leeft, volop. Er is voor ieder voldoende te vinden.


In Milaan moet je even leren je weg te vinden. Niet zo vreemd natuurlijk voor stad met 1,25 miljoen inwoners, verspreid over talrijke wijken. Maar net zo snel als je de techniek bemachtigt om een metrokaartje te kopen, zo snel ontdek je de eerste aangename plekken en bezienswaardigheden. Milaan zit vol kunstcollecties en als je na een paar dagen denkt dat je belangrijkste musea, villa's en monumenten wel hebt gezien, dan blijk je pas aan het begin van je reisgidsje te zijn. Vervolgens zijn er de winkels vol designersmerken en vintage artikelen. Opmerkelijk groot is het aantal keukenwinkels en dat terwijl wij dachten dat de meeste Italianen toch bij voorkeur bij la Mama eten.

Milaan-Dom
Milaan

  

 

 

 

 

 

 

laatste editie

serviezendomein.nl

korte berichten

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home

 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven