Collectiebeheer

De hele verhuizing wordt gecoördineerd en grotendeels ook uitgevoerd door collectiebeheerder Julia Zwijnenburg. Zij is het ook die mij buiten openingstijd langs de splinternieuwe vitrines rondleidt. De kasten met de producten van de aardewerkindustrie zijn al grotendeels op orde.


Logica

De logica van de indeling is eenvoudig te volgen. In de vitrines met serviesgoed staat alles geordend naar fabriek en daarbinnen weer naar ontwerper. De Regina-serviezen van Meydam staan bijeen, net zoals het serviesgoed dat van Van der Hoef voor Plateelbakkerij Zuid-Holland heeft ontworpen. Al is het onvermijdelijk dat sommige objecten elkaar afdekken, toch is vrijwel alles goed zichtbaar.



onder:
Plateelbakkerij
Zuid-Holland:
kaasstolp
ontwerp Chris van der Hoef (1926)
col. Museum Gouda

 

btn vooruit

btn home
achteruit
Museum-Gouda
Museum-Gouda-Loo
Museum-Gouda-depot
Plateelbakkerij Zuid-Holland
koffieservies met P-decor, collectie Museum Gouda
begin 20e eeuw
foto Tom Haartsen
courtesy Museum Gouda

Naar Gouda

De topstukken van het museum zijn al gefotografeerd, maar voor het vastleggen van ieder potje en schoteltje is veel tijd en een budget nodig. Dat is er mondjesmaat. Wanneer iets voor een expositie uit het depot wordt gehaald grijpen ze de kans aan om het te fotograferen en in de database op te nemen. De hoofdmoot hoopt Julia medio 2015 op internet beschikbaar te hebben; geleidelijk volgt de rest. Voorlopig moeten we dus nog op reis om al het plateel van Museum Gouda te kunnen bewonderen. Fijn, gaan we meteen hun collectie schilderijen uit de Haagse School weer zien en wie weet hebben ze ook nog een bijzondere tentoonstelling.

Chris-Hoef-Museum-Gouda
Collectiebeheerder Julia Zwijnenberg haalt voor
Serviezendomein een paar topstukken van
Chris van der Hoef uit het open depot.

Database

Wanneer de kasten volledig zijn ingericht is het werk niet ten einde. Julia vertelt over het voornemen om alle objecten (opnieuw) te beschrijven en te fotograferen. Alle informatie wordt vervolgens opgeslagen in een database die de bezoekers straks precies kan vertellen waar alles te vinden is: in welke zaal, in welke kast en op welke plank. Dezelfde database zal het geïnteresseerden van waar ook ter wereld mogelijk maken om via het internet de collectie in Gouda te bestuderen. Zover is het nog lang niet.

Plateelbakkerij Zuid-Holland:
theekop en schotel 'Het Loo'
decor 'Korenbloemen'
begin 20e eeuw
foto Tom Haartsen
courtesy Museum Gouda



Onder:
Goedewaagen:
theeservies 'Weiland'
ontwerp: Johannes Weiland
circa 1929
Julia


Voor wie meer wil lezen over Museum Gouda:
http://www.museumgouda.nl


open-depot-logo

Plateelbakkerij
Zuid-Holland:
theekopjes
Chris van der Hoef
ca. 1926
Open-depot-Gouda

Puzzel

De inrichting is een andere majeure klus. Alles moet veilig van zolder omlaag komen. Ook de indeling van de nieuwe stellingkasten is een enorme puzzel. Over het principe is lang nagedacht. Moeten de objecten bijvoorbeeld naar ontstaansperiode, naar soort of naar herkomst worden ingedeeld? Uiteindelijk is er voor gekozen om allereerst soort bij soort te zetten. Met andere woorden: het serviesgoed komt in zaal 19 en de herdenkingsborden en ander siergoed in zaal 20.

 

Het open depot in Museum Gouda

pagina 2


 


 

 

 

 

 

 

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home