Kopje in
Tweede Kamer
foto 1972

1992

In 1992 verhuisde de Tweede Kamer naar een nieuwe locatie; een ontwerp van Pi de Bruijn. Niet ondenkbaar is het, dat er gelijktijdig nieuw serviesgoed in gebruik is genomen. Het zijn de stempels onder het servies die deze hypothese onder druk zetten: De theepot is van ná 1990, wat inderdaad doet vermoeden dat Aïda bij de verhuizing is geïntroduceerd. Maar, het roomstel dateert van vóór 1992 hetgeen suggereert dat het Aïda-servies bij de verhuizing juist is vervangen. Helaas, we weten het niet.
We richten ons tot het Persloket van de Tweede Kamer.

Demo-model?

Nu niemand ons verder kon helpen zat er niets anders op dan de fotoverzameling van het Nationaal Archief door te spitten. Duizenden foto's hebben we geraadpleegd en tientallen koffiekopjes en roomkannetjes gevonden... maar, niet één keer onze Rosenthal Aïda. Wel waren er veel kopjes die leken op een exemplaar dat wij kennen van Regout.
Is Aïda wel ooit in de Tweede Kamer in gebruik geweest? We weten het niet. Misschien is het setje wel als demo-model gemaakt. Iemand moet die kennis toch nog bezitten? Op deze persoon gaan we wachten. Weet u iets meer, stuur uw informatie naar ons door: info@serviezendomein.nl
Bijvoorbaat dank.

btn vooruit
Om naar de volgende pagina te gaan, click op de pijl rechts
btn home
btn achteruit
Tweede_Kamer_kopjeRosenthal

Zouden ze bij Rosenthal nog iets weten? We richten ons tot de Nederlandse importeur. Al de volgende dag is er een hilarisch verslag van hoe onze foto digitaal rond ging door de afdelingen bij Rosenthal:
- Werte Damen, bekannt? Danke, Gruß -
- Das ist mit Sicherheit aus dem Incentive-/Diplomatenbereich (Herr Kreuz/Herr König). -
- ? -
- Wenn, dann hat das vermutlich der Heiner Veit noch gemacht.... -
- Hallo Herr Bornhäußer, Ihnen vielleicht bekannt? Danke -
- Hallo, unbekannt. Gruß. -

Hier wordt de inhoud voor id "blokje35" weergegeven
roomstel

Het Persloket

Op onze vraag aan de Stafdienst Voorlichting Tweede Kamer kwam het volgende antwoord:

'Helaas is niet meer na te gaan wanneer het Rosenthalservies is aangeschaft en tot wanneer het in gebruik is geweest. Momenteel zijn Dudson en St James als serviessoort in gebruik.'

Kopjes en roomkan in
De Tweede Kamer
foto 1987
stempel Eng.

Tombola

Begin dit jaar werd de collectie van serviezendomein.nl aangevuld met een Rosenthal theepot en roomstel. Het zwaartepunt van de verzameling ligt op Nederlands serviesgoed, maar voor dit Duitse ensemble maakten wij graag een uitzondering. Het had namelijk dienst gedaan in onze Tweede Kamer. Althans, op alle drie de onderdelen was het bekende wapen met 'Tweede Kamer der Staten-Generaal' aangebracht. De verkoper wist te vertellen dat het setje ooit als prijs was gewonnen op een tombola voor een liefdadig doel. Natuurlijk wil je dan meer over dit servies weten: wanneer heeft het dienst gedaan, bijvoorbeeld. En waarom is het nu niet meer in gebruik?

 

Aïda

Allereerst zijn we op internet gaan zoeken. Rosenthal heeft een uitgebreide website: www.rosenthal.de waarop naast het actuele assortiment informatie voor handen is over modellen en ontwerpers uit de historie van de fabriek.

De naam van het model was snel gevonden: Aïda. Daar hadden we niet naar hoeven zoeken, want bij nadere beschouwing stond het in kleine lettertjes onderop de theepot gestempeld. Maar de site gaf meer geheimen prijs: Aïda blijkt ontworpen door Otto Koch (1901 - 1974) en verscheen voor het eerst in 1937. Het succes was destijds enorm.

Wanneer Aïda uit het assortiment is verdwenen meldt de website niet. Evenmin is te vinden wanneer Aïda opnieuw - in de 'Classic'-reeks -is uitgebracht. Het is nu in 6 (!) verschillende uitvoeringen leverbaar.

Onder de theepot staat het stempel Rosenthal Classic, dat volgens de website vanaf 1991 tot en met nu dienst doet en onder het roomstel het stempel Classic Rose, dat vanaf 1983 - tot 1991 in gebruik is geweest.

Tweede_Kamer_kopjes
Rosenthal
'Aïda'
Otto Koch
1933
Rosenthal_Aida
Hier wordt de inhoud voor id "blokje10" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blok9" weergegeven
Aida 2


Helder van geest en waakzaam, dat zijn twee kwaliteiten die we van onze volksvertegenwoordiging verwachten. Een stevig kopje koffie kan daarbij van pas komen. Dat er in de Tweede Kamer héél wat koffie wordt gedronken, blijkt uit de verzamelde foto's in het Nationaal Archief. Veel spraakmakende momenten in de Kamer zijn op beeld vastgelegd en ter zijde van de debatterende politici kom je het nodige vaatwerk tegen. Waterglazen natuurlijk het meest, maar op de voet gevolgd door koffiekopjes. En hiermee is iets raars aan de hand....

 

Het koffieservies

van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

  

 

 

 

 

 

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home

 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven