VMA-overzicht
VMA-Meulmans

 

 


btn vooruit
Om naar de volgende pagina te gaan, klik op de pijl rechts
btn home
achteruit

Société Céramique:
mokkakopje 'Adèle' (ca. 1929 - 1931)
ontwerper onbekend
VMA-160kl

Bovenstaande opmerkelijke kop en schotel vonden wij op de VMA-beurs. Onderop staat een stempel van Société Céramique. In het boek over Maastrichtse serviezen van Robert Fock staat het beschreven als onderdeel van servies Schiedam.
Opvallend is de grote overeenkomst tussen dit ontwerp en dat van het bekende Duizendjes- of Blokjes Modern-servies van Chris van der Hoef voor Plateelbakkerij Zuid-Holland (ca. 1905), niet alleen qua vorm maar ook qua dikte van de scherf. Het reguliere aardewerk van Société Céramique is veel zwaarder uitgevoerd. Zelfs de tekst 'oost west thuis best' roept herinnering op aan Van der Hoef die op zijn melkkan 'melk is goed voor elk' schreef in soortgelijke belettering.

Onverstoorde blik

Naar een beurs van de VMA ga je omdat je hoopt dat éne kopje of dat éne schoteltje te vinden. Met grote tassen vol aardewerk kom je niet snel thuis. Gelukkig maar, want waar laat je het. Natuurlijk zijn er altijd de min of meer professionele handelaren die hun slag komen slaan en met trollies vol plateel de deur uitrollen. Je herkent ze aan hun geconcentreerde blik. Onverstoord jagend op koopjes om hun handeltje mee gaande te houden.
Adele
Hans Meulman, bekend van vele publicaties over Maastrichts aardewerk, hier in zijn rol van taxateur.
Schiedam
Ineke-349
Ineke-403Marketing ?

Vlak voor de beurs kondigde het bestuur van de VMA aan dat ze verrast was door het opmerkelijk hoge aantal personen dat zich voor een standplaats had ingeschreven. Iedereen schrok wakker. Daar was weer iets aan het gebeuren, en allen wilden het met eigen ogen gaan zien. Of het een slimme marketingtruc was of niet, het was duidelijk dat het publiek de weg weer wist te vinden.


Sphinx:
theekopjes
'Ineke' (ca. 1933)
Edmond Bellefroid
VMA-161
VMA-2014
Hier wordt de inhoud voor id "blokje14" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blokje13" weergegeven
VMA-logo
VMA-154

Al een aantal jaren heeft de Vereniging voor Maastrichts Aardewerk het moeilijk. Het aantal leden daalt gestaag en ook de beurzen die zij in het land organiseert worden steeds minder goed bezocht. Na een lange tijd van voorspoed waarin nauwelijks reclame nodig was moeten bestuur en leden aan de bak. Op Marktplaats - de plek bij uitstek voor verzamelaars - verschijnen advertenties en de leden krijgen posters toegestuurd om de beurzen kenbaar te maken aan het grote publiek. Of dit heeft geholpen, of dat de neergang een tijdelijk effect van de crisis blijkt te zijn geweest, de goedbezochte beurs begin februari lijkt een kentering aan te kondigen.

VMA-beurs 2014

De crisis voorbij ?


 


 

 

 

 

 

 

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home

 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven