btn vooruit
btn home
btn achteruit
Omdat serviezendomein een particuliere - niet-commerciële website is, mogen wij volgens de Nederlandse regelgeving videofilmpjes van YouTube in onze pagina's inbedden. Toch hebben wij - voor zover mogelijk - aan allen die de filmpjes op YouTube hebben geplaats om toestemming gevraagd. Tot nu toe hebben wij geen afwijzingen ontvangen. Staat er onverhoopt een filmpje tussen waarvan u de artistieke rechten beheert en wilt u niet dat wij het filmpje tonen, laat u dat ons dan graag weten via info@serviezendomein.nl dan zullen wij het zo spoedig mogelijk verwijderen.

Theo Colenbrander

Voor Museum De Roode Tooren te Doesburg maakte Arno Weltens een video over het leven van de veelzijdige ontwerper Theo Colenbrander (1841 - 1930) bestemd voor de 'Theo Colenbrandersalon'.

schaaltje
Oud Gouda
Een filmverslag uit 1923 van Gouda met daarin schilderachtige opnames gemaakt in een van de vele Goudse aardewerkfabrieken.
Zonder geluid.

 

suikerpot
suikerpot
suikerpot
suikerpot
SenB-bekers

Chris Lanooy (1881 - 1948)


Chris Lanooij geldt als een van de grote pottenbakkers van de eerste helft van de twintigste eeuw. Na korte periodes bij diverse aardewerkfabrieken begint Lanooij in 1907 voor zichzelf. Naast het maken van het aardewerk legt hij zich toe op de ontwikkeling van nieuwe glazuren en decoraties. Wanneer zijn werk in Brussel in 1910 wordt bekroond met de Prix d’honneur dan is zijn naam gevestigd.

Eén filmpje in drie fragmenten vonden wij op YouTube, deels met en deels zonder geluid.
1616 Arita:
'Colour Porcelain' (2012)
bekertjes
Schollten en Baijings


Reclamefilmpjes, documentaires, er bestaat een enorme hoeveelheid videomateriaal over de Nederlandse aardewerkindustrie en vaak zijn de filmpjes op internet te vinden. Wij hebben er een aantal uitgezocht. Juweeltjes zitten er tussen, zoals een oud filmpje (in 3 delen) over de beroemde pottenbakker Chris Lanooy in zijn kleine atelier in de tuin. Verder natuurlijk inkijkjes in de aardewerk- en porseleinfabrieken, soms verhalend, soms bijna als een ballet.

Geen van deze filmpjes is van onze hand. Wij zijn enkel een gids die u langs de bezienswaardige rolprentjes leidt. Meer informatie over de video's kunt u vinden als u de steeds bijgaande link naar YouTube volgt. Allereerst de uitzending 'Aardewerk' van Het Klokhuis, waarin Nienke op bezoek gaat bij de firma Makkum:

Liisi Design: Set da the from Wim Trompert on Vimeo.

Bewegende beelden van de

aardewerkindustrie

  

 

 

 

 

 

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home

 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven