servies '1300'
van Leen Muller uit een modellenboek van de PZH
foto met dank aan Keramisch Museum Goedewaagen

De weeskinderen van de PZH

Dankzij Frits Mullers verzameling en al het onderzoek dat is verricht voor de monografie over Leen Muller, is er veel informatie boven tafel gekomen over de ontwerpers bij de PZH. Maar dat neemt niet weg dat er nog altijd serviesgoed van de PZH bestaat waarvan de geestelijk vader of moeder niet bekend is. Ze zijn verweesd, maar over hun herkomst gaan wilde speculaties in het rond. Lees meer over de weeskinderen van de PZH:
btn vooruit
btn home
achteruit
M.Mouse-servies

Kent u dit servies?

Ook nu kwamen er bij ons weer vragen binnen over serviesgoed die
wij niet zelf konden beantwoorden. Misschien kunt u helpen?
Lees meer:

De serviezen van Leen Muller

Leen Muller kan na zijn opleiding aan de Teekenschool voor Kunstambachten in Amsterdam rechtstreeks bij de PZH terecht. Het bedrijf – net een paar maanden oud - is ambitieus en kan getalenteerde en gedegen geschoolde ambachtelijke kunstenaars goed gebruiken. Muller gaat aan de slag als decoratieschilder. Al snel raakt de directie van de PZH ervan overtuigd dat Muller meer kan dan alleen plateel beschilderen. Zij biedt de jonge kunstenaar de ruimte zich ook als ontwerper te ontwikkelen. Zijn eerste decor wordt 'Rhodian', zijn eerst servies de serie 1300. Lees meer over de serviezen van Leen Muller:

 


Workshops:
Het verhaal van design op tafel

Werp een blik op het Nederlandse serviesgoed en het is volstrekt duidelijk waarom Dutch
Design
internationaal zo wordt geroemd. Vooraanstaande vormgevers als Berlage, Copier,
Van der Hoef, Bellefroid, Meydam en Scholten & Baijings gaven hun beste krachten
eraan en brachten het Nederlandse servies op een internationaal niveau.

Voor wie oog heeft voor serviesgoed en design organiseert webmagazine Serviezendomein
- ter gelegenheid van zijn eerste jubileum - workshops over het Nederlandse serviesgoed
van na 1900. Aan de hand van de mooiste en interessantste serviezen brengt oprichter Wim
Trompert de ontwikkeling van het Nederlandse serviesgoed in beeld. Samen met de cursisten observeert hij de vernieuwingen in de vormgeving en probeert daar een lijn in te ontdekken.
Daarbij vertelt hij over de ontwerpers, de producenten en natuurlijk over de stromingen in de internationale kunstwereld die de ontwikkelingen hier in gang hebben gebracht. Lees verder.
Leen Muller en de Plateelbakkerij Zuid-Holland, 1898 - 1936

Niet alleen bracht Frits Muller een representatieve collectie aardewerk van zijn grootvader bijeen, hij zorgde er ook voor dat diens leven en zijn werk voor de PZH beschreven werden in een monografie: Leen Muller en de Plateelbakkerij Zuid-Holland, 1898 - 1936.
Aan dit uitstekend geschreven boek hebben Bert-Jan Baas, Koos van Brakel, Dennis van den Hoek, allemaal experts op het gebied van de Nederlandse aardewerkindustrie, meegewerkt. Daarnaast wisten Frits en zijn kompanen een ongelofelijke hoeveelheid afbeeldingen van het plateel bijeen te brengen. Frits maakte bovendien zelf honderden foto's die in het boek staan afgedrukt.
De overdracht van de collectie plateel aan Museum Gouda wordt aldaar gevierd met een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Leen Muller. In de grote Catharinazaal staan honderden pronkstukken om te bewonderen, deels zijn ze door Leen Muller beschilderd, deels zijn ze door hem ontworpen. De expositie duurt nog tot 8 mei 2016.
Sabine



5-jaar
Modellenboek-2

PZH:
'Mickey Mouse' theeservies,
eind jaren twintig,
ontwerper onbekend

lees verder, klik op pijl
Hier wordt de inhoud voor id "blokje14" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blokje13" weergegeven
kleinzoon Frits Muller
Muller-logo






Frits-Muller

Frits Muller

Onlangs schonk verzamelaar Frits Muller zijn complete collectie plateel aan het Museum Gouda. Honderden vazen, schalen, pullen en serviezen had Frits bijeen gebracht, die allemaal zijn beschilderd of ontworpen door zijn grootvader Leen Muller (1879 - 1969). Van 1898 - 1936 werkte Muller sr. voor de Plateelbakkerij Zuid-Holland (PZH), eerst als decoratieschilder, later als hoofd van de ontwerpafdeling. Bijna 40 jaren drukte hij zijn stempel op de productie van deze Goudse fabriek.

Leen Muller is altijd een bekende naam in de wereld van het plateel geweest, maar tot de grote vormgevers werd hij nooit gerekend. Hoe onterecht dat is bewijzen de vele topstukken die kleinzoon Frits wist te achterhalen en die nu in Gouda zijn te zien. Lees verder:


Jubileumeditie 2016

Leen Muller-special



Nieuwe edities en bijzondere acties kondigen wij aan in onze nieuwsbrief. Wilt u deze ook ontvangen? Schrijf 'graag nieuwsbrief' aan Serviezendomein

laatste editie

korte berichten

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

home


 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven